2024. január elején új fejezet nyílt az Electraplan-Termelő Kft. kutatás-fejlesztési projektjében

2024. 02. 14.

A vegyes műanyag hulladék újra hasznosítására irányuló kutatás-fejlesztési projektünk újabb mérföldkőhöz érkezett

Egy új mérőeszközt, gázkromatográfot szereztünk be, mely kulcsa annak, hogy megvalósítható legyen a zárt láncú műanyag újra hasznosítás

2024. január elején új fejezet nyílt az Electraplan-Termelő Kft. kutatás-fejlesztési projektjében

Ennek azért van kiemelt szerepe, mert a pirolízis gáz valójában különböző szénlánc hosszúságú gázok keveréke, amely a műanyag
bomlása közben keletkezik.


A gázkromatográf a gáz elegyének a vizsgálatára kifejlesztett műszer. Ez azt takarja, hogy az általunk ismeretlen gázokból és ennek megfelelően azok ismeretlen mennyiségéről ad információt, az általa végzett vizsgálat. Legegyszerűbben úgy közelíthetjük meg, hogy megmondja milyen gázok keverékéről van szó, és mennyi az egyes komponensek aránya a gázkeveréken belül.


Az Európai Unió is elkötelezett a műanyag hulladékok újra hasznosításának vonatkozásában, így az új szabályozások értelmében is különösen fontos a műanyagokat olyan komponensekre bontani, amelyek vissza forgathatók a műanyag gyártásba.
Jelenleg két mód van arra, hogy a műanyagokat lebontsuk.

Az egyik mód a nyílt hurkú feldolgozás, amikor olajokat és eléghető gázokat nyerünk ki a lebontás során

Az egyik mód a nyílt hurkú feldolgozás, amikor olajokat és eléghető gázokat nyerünk ki a lebontás során


A keletkezett anyagokat üzemanyagként és fűtőanyagként is felhasználhatjuk. Ezen eljárás során, szinte minden esetben széndioxid és a vízgőz az, ami a környezetünket terheli.

A másik esetben a műanyagot az alap építőelemeire bontjuk, így visszajuttatható a gyártásba és újabb műanyagokat lehet előállítani belőle. Ezt nevezzük zárt láncú műanyagfeldolgozásnak.

Az előző megoldáshoz képest óriási előnye, hogy nem terheli tovább a környezetet széndioxiddal.


Az Electraplan-Termelő Kft. sok tapasztalatot szerzett a vésztői telephelyén megépített és tesztüzemeltetett műanyagbontó reaktora által. Az új Uniós szabályozás hatására új célokat és irányokat tűztünk a zászlónkra és ez nem más, mint a zárt láncú újra hasznosítás.

Azonban ez csak akkor valósítható meg, ha pontosan ismerjük a keletkező pirolízis gázok minőségét és mennyiségét a bontási
reakció során. Ezt a célunkat szolgálja ez az új mérőeszköz, a gázkromatográf.

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930