A JÖVŐT ÉPÍTJÜK

+36-23-521-300

A jövőt építjük

Cinklamellás bevonatolás

electraplan

Cinklamellás bevonat készítése

A gépparkunk nem csupán a fémmegmunkálásban kiemelkedő (14.500 tonna feldolgozott acél 2022-ben), hanem a felületkezelésben is jelentős előrelépést tettünk.

2022 decemberében helyeztük üzembe a cinklamellás bevonatoló gépsorunkat. A fejlesztések során jelentős környezetvédelmi megoldásokat és magas szintű technológiai újításokat vezettünk be, valamint ehhez eszközöket is beszereztünk.

Ennek köszönthetően a minőség-ellenőrzés területén is magas elvárásokat teljesítünk. Mindhárom gyártó telephelyünk saját napelemparkkal rendelkezik, ami részben fedezi a gyártási folyamatok jelentős energiaigényét, ezzel is csökkentve az ökológiai lábnyomunkat.

 

A cinklamellás merítő centrifugás bevonatoló gépsor – bevezetés

A cinklamella (Zink flake coating) bevonat olyan korrózióálló bevonat, amelyet a legkorszerűbb merítőcentrifugás (dip-spin, dip-coating) vagy teljesen automatizált nedves festékszórásos bevonatolási eljárásokkal visznek fel.
A bevonat az alapfémet védi a különböző környezeti behatásoktól, a cinktartalom pedig biztosítja a katódos védőhatást.

Ha ezt a nem-elektrolitikus bevonat megoldást választják, az alapanyag hidrogén okozta ridegségének kockázata a minimálisra csökkenthető.
A nagyfokú korrózióvédelem mellett a cinklamella bevonat kiemelkedő tulajdonságai közé tartozik az állandó súrlódási együttható, a méretpontosság és az egyedi színezés is.

A technológia előnyei:

 • Tartós és hosszú korrózióvédelem
 • >1000 órás vörösrozsda-mentesség a sópermetezési tesztben (DIN EN ISO 9227)
 • Alacsony kötési hőmérséklet– Általában ≤250°C
 • Vékony rétegvastagságok (4–10 µm) lehetségesek
 • Vegyszerekkel szembeni ellenállás (savak, lúgok, tisztítószerek, olajok, benzin)
 • Már kis üzemméretben is gazdaságos üzemeltetés
 • Megfelel az új előírásoknak– RoHS, WEEE, EU irányelv
 • Környezetbarát – nincs szennyvíz
 • Nincs hidrogén okozta ridegség
 • Nincs vetemedés, deformálódás
 • Az üregek és mélyedések biztonságos bevonatolása
 • A technológia eredményessége humán paraméterektől függetleníthető, kevés személyzettel is minőségbiztosított gyártás folytatható
 • Igény szerint több rétegben (1-3) is felvihető

Cinklamellás bevonatolás Electraplan

Előkezelés, felületkezelési módok:

Ahhoz, hogy a bevonat egyenletesen kerüljön a felületre, az alkatrészeket előkezelési eljárásnak kell alávetni. A folyamat részei a zsírtalanítás, az azt követő vegyszeres mosás és szárítás, az automata homokfúvás, valamint a felhasznált segédanyagok tisztítása. Az előkészítés során lehetőség van recirkulációra, vagyis a maximális tisztaság elérése érdekében ugyanaz az alkatrész többször is végig mehet az előkészítő folyamatokon.

 • A magas minőség esszenciája az előkészítő folyamatokban rejlik. A bevonat minősége jelentősen függ a jó tapadástól, ami az előkezelési eljárásokkal érhető el.
 • Az alkatrészek nem lehetnek olajtól, kenőanyagoktól, rozsdától, egyéb oxidoktól, ujjlenyomatoktól szennyezettek.
 • Az Electraplan Termelő Kft. kínálatában egyedülállóan két módon is elérhető a felület előkészítése a cinklamella bevonat felvitele előtt.

1. Szemcseszórás

 • Szinte minden fémet használó iparágban alkalmazható előkezelési eljárás.
 • Úgynevezett sörétes anyagot juttat nagy sebességgel a felülethez, ami eltávolítja a felület szennyeződéseit és javíthatja is a felületet.
 • Ez az eljárás nagy sebességgel becsapódó sörétszemcsék kinetikai energiájával végzett felületszilárdítás.

2. Ultrahangos tisztítás

 • Minimális emberi beavatkozással (kézi munka) végzett gyors és hatékony tisztítás
 • A bonyolult geometriájú alkatrészek tisztításának szinte egyedüli módszere.
 • A környezetbarát oldószerek kiváló segítőtársa.
 • Öblítővel, szárítóval egybeépítve komplett technológiai sor.
 • Mikrorobbanások sorozata igen agresszív módon eltávolít mindennemű szennyeződést a munkadarabok felületéről.

Bevonatolás:

A technológia központi eleme egy speciális merülőcentrifuga, maximum 200 kg-os töltetkapacitással (kosárátmérő 800 mm).

Segítségével a felületkezelendő anyagot először egy előre beállított, az tüzihorganyzásnál alacsonyabb hőmérsékletű cink-alumínium oldatba merítjük. Majd kiemelve onnan magas fordulatszámon, a centrifugát több forgási irányban és dőlésszögben forgatva, a felvitt oldatot a munkadarabokon egyenletesen eloszlatjuk.

Ennek az eljárásnak nagy előnye, hogy alacsony rétegvastagság (4-10 µm) mellett is magas korrózióállóságot biztosítunk a fém alkatrésznek.

A berendezés továbbá alkalmas hőkezelt alkatrészek bevonására is, így rugók és lemezek szerkezeti károsodás nélkül is bevonatozhatóvá válnak nagy szériákban emberi kéz érintése nélkül.

Különösen nagy előny, hogy az alkatrészeket nem kell egyenként a hordozóra függeszteni és kötözni, majd a művelet végén bontani és takarítani.

A technológia segítségével nagy szilárdságú kötőelemek hidrogénridegedés-mentes felületkezelése is megvalósítható. A bevonatrendszer katódos védőhatást biztosít, azaz a korróziós folyamat során a cink és az alumínium lamellák aktiválódnak, így védik az alapfémet.

Jellemző ipari alkalmazási terület az autóipar: kisméretű csatlakozóelemek, rugók, kötőelemek, záralkatrészek, hajlított, profilozott lemezalkatrész-darabok. Az utókezelő részét képezi egy előfűtő (temperáló), egy fűtő- és egy hűtőberendezés. Segítségükkel a felvitt bevonat irányított és temperált utókezelése valósítható meg.

A berendezés részei ezenkívül az anyagmozgatást végző szállítószalagok, az automata üzemet, valamint a berendezés átfogó monitorozását lehetővé tévő átfogó vezérlés, továbbá a fő részegységek üzemeléséhez szükséges berendezések.

A felhasznált festéket (alapbevonat és fedőréteg) egy, a világ negyven országában jelenlévő multinacionális vállalat kiváló minőségű termékkínálatából választottuk.

Különböző cinklamellás bevonatok kombinációjával 240≤2160 h korróziótesztállóságot tudunk elérni a szabványos só-köd-permet kamrában.

Az egyedi munkadaraboknál, igény szerint (befogó) készüléket is gyártunk.

Rétegző cinklamella Electraplan

Tesztelés, Mérés

Az Electraplan termelő Kft. rendelkezik sópermet kamrával, mely lehetővé teszi, hogy sópermet-tesztelést végezzünk.

Az eljárás (sópermet teszt) évtizedek óta számos iparágban meghatározó minősítési módszer. Ma is népszerű, mert egy viszonylag gyors összehasonlító teszt, melynek célja, hogy a vizsgált minta a várakozásoknak megfelelően korrodáljon.

Cinklamella tesztelés, mérés. Electraplan

Fő alkalmazási területe elsősorban a gyártási és bevonatolási folyamatok eltérő hatékonyságának ellenőrzése.

A kamra a hagyományos sóköd-vizsgálatot többféle, kontrollált klimatikus paraméterrel kombinálja. Változó hőmérsékletet és páratartalmat létrehozva végzi el a megfelelő gyorsított élettartam szimulációs vizsgálatot.

Ezért a legalkalmasabb vizsgálati módszer a termékek élettartamának megbecsülésére.

Szárazanyagfilmréteg vizsgálat:

Német csúcstechnológiás készülékek állnak a rendelkezésünkre, a cinklamellás bevonatolás útján felületkezelt anyagok rétegvastagságának, érdesség mérésének és röntgen-átvilágításos anyagvizsgálatának elvégzésére.

 • Fischer FMP 150 – rétegvastagságmérő
 • Fischerscope X-ray XUL 220 – röntgen-átvilágításos anyagvizsgáló

Minden esetben a felületkezelt anyagok minőségellenőrzéséről jegyzőkönyvet állítunk ki.

  A cinklemellás bevonat ( Zinkflake) egy korrózióálló bevonat, nagy szilárdságú acélok, alumíniumötvözetek megbízható korrózió elleni és funkcionális védelmére használják.