A JÖVŐT ÉPÍTJÜK

+36-23-521-300

A jövőt építjük

Üveghab

electraplan

Az üveg az egyik legjobb csomagoló anyag, amelyet elsősorban az élelmiszeripar alkalmaz

Sajnos az üveg megfelelő újrahasznosítása nem megoldott.

Ennek az a következménye, hogy több száz tonnányi használhatatlan üveg kerül a hulladék lerakókba.

Sajnos csak és kizárólag a fehér üvegeket lehet az üveg olvasztása során hasznosítani. Ez azért nagyon szomorú, mivel az üveg előállítása rendkívül energia igényes folyamat, ráadásul az előállításához szinte kizárólag földgáz tüzelésű kemencéket használnak.

Tehát nyugodtan mondhatjuk, hogy az üvegbe hatalmas mennyiségű energia van befagyva.

A mi elképzelésünk a következő gondolatmenet mentén alakult ki:

Mit lehetne kezdeni egy ilyen magas belső energiájú termékkel?

 

Milyen felhasználási területet találhatnánk, és milyen technológiát alkalmazhatnánk annak érdekében, hogy ez az egyébként nagyon stabil szerkezetű anyag a lerakók helyett ismét a felhasználás folyamatába kerüljön?

E gondolatok mentén haladva találtunk rá az üveghab alkalmazási területére. Több nemzet kutatói foglalkoztak már az üveg habosítási technológiájával, és számtalan szabadalom is született már ennek nyomán.

 

De miért ilyen fontos ez?

 

Az üveghabnak van néhány rendkívül fontos tulajdonsága, ami a szigetelési
technológiában igazán kiválónak számít:

-Zárt cellás habot képez
-Nagyon nagy a nyomó szilárdsága
-Vegyszer álló
-Tűz álló, és nem éghető
-Ellen áll a rovar kártevőknek, és a rácsálóknak
-Az üveg hővezetése rendkívül rossz
-Az UV sugárzás nem bontja

Mindezek a tulajdonságok ideális szigetelőanyaggá teszik az üveghabot, ami ipari és építészeti alkalmazásokra ideális. Az a kellemes tulajdonsága, hogy zárt cellás habot alkot, két szempontból is rendkívül fontos!

Az egyik, hogy víz szigetelő, a másik pedig az, hogy a miniatűr buborékokba záródott gáz nem tud elvándorolni. Ez utóbbi megakadályozza a konvekciós hővezetést, ami az jelenti, hogy a gáz nem tud felmelegedve áramlani az anyagon belül, így hőenergia szállítást sem végezhet!

Ezt a tulajdonságát a hőszigetelési alkalmazása során hasznosíthatjuk. Ehhez társul az a tulajdonság, hogy az üveg önmagában habosítás nélkül is nagyon rossz hővezető.

Az üveghab másik nagyon kedvező tulajdonsága, hogy szilárdságához képest nagyon könnyű. Csövek szigetelése esetén ez különösen fontos lehet.

Gondoljunk a magasban szerelt csőszakaszokra, ahol nagyon erősen számít a tartók méretezése során a függeszteni kívánt súly.

Természetesen az iparban rengeteg szigetelő anyag terjedt el. Azonban ezek közül egyik sem rendelkezik a felsorol tulajdonságok mindegyikével egyszerre. Nagyon sokan ismerik a különböző típusú sztirol habokat.

A legismertebb mind közül a hungarocell néven ismert sztirol hab. Igen jók a szigetelési tulajdonságai!

De nem vegyszer álló, alacsony a nyomószilárdsága, nemhogy tűzálló, de kifejezetten tűzveszélyes. A rovarok és a rágcsálók bizony gyakran károsítják a belőle készült szigeteléseket.

A szerves oldószerek nagyon jól oldják, valamint az UV sugárzás is bontja. Ha lépésállóvá szeretnénk tenni, akkor már adalék anyagok alkalmazása szükséges! És a lépésállóság nagyon kis nyomószilárdságot jelent!

Az összehasonlításból tehát egyértelműen az üveghab kerül ki győztesen, mégpedig nagyon fölényes győzelmet aratva!
Az eddigiekből következik az alkalmazási területe is.

Már említettük az egyik fontos területet ez a csővezetékek szigetelése. Ebben nagyon fontos tulajdonsága, hogy nem igényel súlyos költségeket jelentő külső fém burkolatot, ami az esetek többségében alumíniumból készül.

Az üveghab esetében elegendő a legkülső, a darabolás során megnyílt cellák vízzel szembeni lezárása. Ez csak azért szükséges, hogy a szigetelésre fagyott víz ne tudja a külső cellákat szétrepeszteni.

De például az üveggyapotos általánosan alkalmazott szigeteléssel szemben az üveghab soha nem tud elázni, így mindvégig megmarad a szigetelő tulajdonsága, ami az üveggyapot esetében szinte nullára csökken, mivel a szálak közé került víz rendkívül jó hővezető.

Az építőipar a másik nagyon fontos alkalmazási területe ennek a hőszigetelőnek. Amig a sztirol habok esetében senkinek nem jutna eszébe, hogy a teherhordó szerkezetbe beépítse, hiszen nagyon kicsi a nyomószilárdsága, tehát összenyomódik, ami súlyos problémák forrása lehet.

Addig az üveghab teljes nyugalommal beépíthető hiszen nagyon erős szerkezetű.

Ez azt jelenti, hogy falazóelemként is megállja a helyét. Ezenkívül a már meglévő falak külső hőszigetelésére is kiváló anyag. Természetesen igaz itt is az a tény, mint minden műszaki területen: nincs olyan eszköz, aminek csak előnyei lennének!

Itt is meg kell emlékeznünk a hátrányokról is. Az első hátránya már a gyártás során jelentkezik.

Az előállítása további energia bevitelt követel meg, még pedig két lépésben. Az első az, hogy az üveghulladékot porrá kell őrölni a szigetelő előállításához, amiről tudjuk, hogy rendkívül energia igényes folyamat.

A második lépésben a porrá őrölt üveget fel kell melegíteni az üveg lágyulási hőmérséklete fölé, sőt még ennél is magasabb hőmérsékltre, mivel a bekevert habképző anyag 850 °C környékén bomlik, ezért ez alatt a hőmérséklet alatt nem állítható elő üveghab.

A másik említhető hátrányát a sztirol habok alkalmazása során tapasztalták előszőr, mivel az üveghabhoz hasonlóan az is párazáró tulajdonságú.

Külső hőszigetelés esetén különösen erős belső pártartalom kezelésre van szükség, mivel a falak természetes nedvesség emisszióját a szigetelés teljesen lehetetlenné teszi.

Üveghab Electraplan Kft